Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlardan dolayı yapılan yargılamalar ülkemizde yapılan ceza yargılamalarında önemli bir hacme sahiptir. Bu nedenle ceza davalarında Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır, Ağır Ceza Mahkemesi en az kaç yıl ceza verir, Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada ne olur? Gibi sorularla sıklıkla karşılaşmaktayız.

Öncelikle belirtelim ki Ağır Ceza Mahkemesinin kaç duruşmada sonuçlanacağı konusunda tam olarak bir süre belirtmek olanaksızdır. Buna karşın Ağır Ceza Mahkemelerindeki yargılama süreçleri, Ağır Ceza davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı hakkında bizlere bilgi verir. Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır, sorusunun cevabını tam olarak anlamak için öncelikle, Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalar ve Ağır Ceza Mahkemesi yargılama süreci hakkında kısaca bilgi vermek gerekir.

Ağır Ceza Mahkemesinde Görülen Davalar

En anlaşılabilir şekilde Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına giren suçları, Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve ceza alt sınırı 10 yıldan fazla olan suçlar olarak belirtebiliriz.

Gerek Asliye Ceza Mahkemelerinin görevleri gerekse Ağır Ceza Mahkemelerinin görevleri konusunda gerekli düzenlemeler 5235  sayılı “Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev Yetkileri Hakkında Kanun” yapılmıştır.

Müebbet Hapis Cezasını Gerektiren Suçlar

Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlar çoğunlukla TCK’da yer alan suçların daha ağır cezayı gerektiren veya hafifletici nedenlerin varlığına göre değişir. Her ne kadar Ağır Ceza Avukatı olarak ayrı bir meslek tanımlaması bulunmasa da, çoğunlukla bu suçlar üzerinde tecrübe ve yetenek sahibi olmuş kişiler Ağır Ceza Avukatı olarak anılırlar. Bu kısa bilgiye rağmen genellikle müebbet hapis cezasını gerektiren suçları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Kasten Öldürme
  • Siyasal ve Askeri Casusluk
  • Askeri Komutanlıkların Gaspı
  • Düşmanla İş Birliği Yapma
  • Yabancı Devlet Aleyhine Asker Toplama
  • Savaşta Düşmanla Anlaşarak Yalan Haber Yayma

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasını Gerektiren Suçlar

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlar çoğunlukla yukarıda belirtmiş olduğumuz müebbet hapis cezası gerektiren suçların nitelikli veya daha ağır cezayı gerektiren halleridir. Örneğin kasten öldürme suçu, müebbet hapis cezası gerektiren bir suçtur. Buna rağmen “Canavarsa Hisle Kasten Öldürme” ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren kasten öldürme suçunun nitelikli halidir.

Bunun dışında doğrudan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektiren suçlarda vardır. Bu suçları ise aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • İnsanlığa Karşı Suçlar
  • Soykırım Suçları
  • Anayasal Düzene Karşı Suçlar
  • Siyasal ve Askeri Casusluk
  • Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Amacı İle Temini
  • Yasaklanan Bilgileri Siyasal ve Askeri Casusluk Amacı İle Açıklama

Görüldüğü gibi yukarıda sıraladığımız suçlar oldukça kapsamlı ve kişinin ömrünün kalan kısmını ceza infaz kurumlarında geçirmesine sebebiyet verebilecek suçlardır. Bu nedenle gerek soruşturma aşaması, gerekse yargılama aşaması oldukça hassasiyetle yürütülen adli işlemlere tabidir. Buna bağlı olarak Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır, Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşma ne zaman olur gibi sorulara önceden bir cevap vermek oldukça zordur.

Ağır Ceza Mahkemesi Yargılama Süreci

Ağır Ceza Mahkemesi yargılama süreçleri hakkında bilgi vererek yaklaşık olarak Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır konusunda fikir sahibi olabiliriz. Bunun için Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların evveliyatı yani kolluk kuvveti tarafından yapılan tahkikata da değinmek gerekir. Genel olarak bir suça ilişkin yapılan ihbarlar kolluk araştırması, Cumhuriyet Savcısı soruşturması, yargılama aşaması ve son olarak temyiz / istinaf araştırmasından ibarettir.

Suç İhbarı

Herhangi bir suça ilişkin ihbarın Cumhuriyet Savcılığı veya kolluk kuvvetine ulaşması halinde derhal bu konuda gerekli inceleme ve araştırma yapılır. Suç ihbarının Cumhuriyet Savcılına doğrudan yapılması halinde, Cumhuriyet Savcısının görev ve yetki alanına işlerden olduğunun anlaşılması ile gerekli soruşturmaya başlanır. Bu konuda ilgili kurumlardan bilgi/belge talebinde bulunulabilir.

Kolluk Kuvveti Araştırması

Suç ihbarının kolluk kuvvetine oluşması veya Cumhuriyet Savcısının ihbara konu suç hakkında talimatları ile kolluk kuvvetleri tarafından suça ilişkin gerekli incelemeler yapılır. Gerek görüldüğünde yine Cumhuriyet Savcısının talimatı ile tarafların ifadeleri kolluk kuvveti tarafından alınabilir. Kolluk kuvvetleri tarafından alınan talimatlar doğrultusunda hazırlanan tahkikat evrakı soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcılığına gönderilir.

Soruşturmanın Tamamlanması

Cumhuriyet savcısı bizzat veya kolluk kuvvetine vereceği talimatlarla ile suça ilişkin bilgi, belge ve delilleri toplar. Toplanan deliller sanık aleyhine olabileceği gibi lehine delillerde olabilecektir. Cumhuriyet Savcısı sadece sanık aleyhine delilleri toplamakla görevli ve yükümlü değildir. Yukarıda belirtilen aşamalar sonrasında toplanan deliller şüpheli hakkında dava açmaya yeter görülmesi ve şüphelinin üzerine atılı suçun unsurlarının oluşması halinde iddianame düzenlenerek görevli ve yetkili mahkeme nezdinde kamu davası açılır. Soruşturma aşaması Ağır Ceza Mahkemesinin ne kadar sürede sonuçlanacağı konusunda oldukça belirleyicidir.

Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır
Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Ağır Ceza Mahkemesinde İlk Duruşmada Ne Olur?

Daha çok soruşturma aşaması olarak bilinen yukarıdaki aşamaların tamamlanmasından sonra sanık veya sanıklar hakkında düzenlenen iddianamenin kabulü ile Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama aşamasına geçilir.

Diğer ceza yargılamalarında olduğu gibi Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada öncelikle sanık hakkında düzenlenen iddianamenin okunması ile yargılamaya başlanılır. Soruşturma aşamasında toplanan dava dosyasındaki deliller hakkında sanık ve mağdura diyecekleri olup olmadığı sorularak taraflara söz hakkı verilir. Tarafların beyanları ve sunacakları yeni deliller doğrultusunda kurum ve kuruluşlardan yeni belge / bilgi talebi yapılacaksa bu konuda karar verilir. Ayrıca Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada sanığın sosyal ve ekonomik durumu hakkında bilgi toplanması için ilgili kurumlara gerektiğinde müzekkere yazılır veya bu konuda araştırma yapılması için kolluk kuvvetine talimat yazılır.

Ağır Ceza Mahkemesinde İlk Duruşmada Beraat Kararı Verilebilir Mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalar oldukça kapsamlı ve nitelikli suçlara ilişkin davalardır. Bu nedenle çoğunlukla ilk duruşmada sanık hakkında beraat kararı verilmesi sık karşılaşılan bir durum değildir. Buna karşın sanık hakkında beraat ve derhal beraat kararı verilmesi gereken durumların varlığı halinde Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada beraat kararı verilmesinin önünde hukuki bir engel yoktur.

Ağır Ceza Mahkemesinde İlk Duruşmada Tutukluluğa İtiraz

Nitelikli itibariyle Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalarda şüpheli / sanık hakkında daha önce tutuklama tedbiri uygulanması mümkündür. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşmada tutuklu sanıklar için ayrıca tutukluluk durumu hakkında da bir karar verilir. Sanığın veya vekilinin tutuklama kararına itiraz etmiş olması halinde itirazın yerinde görülmesi durumunda Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada sanığın tahliyesine karar verilebilir.

Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Ceza Davası Dosyası Kaç Duruşmada Biter?

Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır konusunda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere; Ceza dava dosyası kaç duruşmada biter sorusuna da tam olarak bir cevap vermek oldukça zordur. Bu süreçler daha çok delillerin durumu, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, dava dosyasında firar durumda sanık olup olmadığı, gibi birçok etken ceza yargılamalarının süreçlerine etki eden unsurlardır.

Ağır Ceza Mahkemesi En Az Kaç Yıl Ceza Verir?

Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalar başlığımızda da belirttiğimiz gibi, 10 yıl üzeri hapis cezası öngörülen yargılamalar Ağır Ceza Mahkemesinin görev alanına girer. Ancak bu sanığın 10 yıldan fazla ceza alacağı sonucunu doğurmaz. Cezada takdiri indirim nedenleri, etkin pişmanlık, nefsi müdafaa, haksız tahrik gibi diğer indirim nedenlerinin varlığı halinde Ağır Ceza Mahkemelerinde 10 yıldan daha az hapis cezası verilmesi mümkündür.

Ağır Ceza Mahkemelerinde Avukat Zorunlu Mudur?

Bazı suçlarda sanığın veya şüphelinin avukatı bulunmaması halinde zorunlu müdafii olarak şüpheli veya sanığa avukat ataması yapılmaktadır. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalarda da bu suçlar arasında yer alır. Sanığın keni avukatı bulunmaması halinde baro tarafından zorunlu müdafii kapsamında sanığa avukat ataması yapılır. Bunun dışında sanığın kendisinin vekaletname ile temsil ettirmesi gibi bir zorunluluk yoktur.

Buna karşın Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davalar kapsamlı ve nitelikli suçlar olması nedeniyle bu konuda uzmanlaşmış ve Ağır Ceza Avukatı olarak tabir edilen hukukçu avukatlardan hukuki destek alınması daha yararlı olacaktır.

Kasten Öldürme Suçunda Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Kasten Öldürme Ağır Ceza Mahkemelerinde sık görülen davalar arasında yer alır. Bu nedenle Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır gibi sorulara genellikle kasten öldürme suçlarında rastlamaktayız. Haksız tahrik, otopsi raporları, tanık beyanları, balistik incelemeler, gibi hususlara göre bu süreler değişiklik gösterir.

Nitelikli Dolandırıcılık Suçunda Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır

Dolandırıcılık suçunda yargılama görevi genel olarak Asliye Ceza Mahkemesine aittir. Buna karşın nitelikli dolandırıcılık suçlarında görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir. Bu nedenle Ağır Ceza Mahkemesi Kaç duruşmada sonuçlanır konusunda nitelikli dolandırıcılık suçlarında da yapılan araştırmalar yoğunluktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçları da diğer suçlara nazaran kapsamlı suçlar arasında yer alır. Özellikle delillerin toplanması, tanık beyanları sanığın savunmasının alınıp alınmadığı gibi durumlara göre nitelikli dolandırıcılık suçlarında da Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır sorusuna vereceğimiz cevap değişiklik gösterir.

Ağır Ceza Duruşmaları Kaç Saat Sürer

Nasıl ki Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır konusunda tam olarak bir bilgi verilmesi mümkün değil ise; Ağır Ceza duruşmalarının kaç saat süreceği konusunda bir bilgi verilmesi oldukça zordur. Buna karşın davanın nitelik, tarafların sayısı, tanık beyanları gibi durumlara göre Ağır Ceza Duruşmaları 30 dk. İle 2 saat arasında değişir. Buna karşın 6 – 8 saat süre ile devam eden Ağır Ceza Duruşmalarına da rastlanılır.

Ağır Ceza Mahkemesinde İlk Duruşmada Karar Verilir Mi?

Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada suçun esasına yönelik bir karar çıkması oldukça zordur. Genellikle Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmada sanık tutuklu ise tahliye kararı, görevsizlik kararı, yetkisizlik kararı veya birleştirme kararı verildiği görülür. Buna karşılık sanık hakkında beraat kararı verilmesinin önünde de bir engel yoktur.

Ağır Ceza Mahkemesi İlk Duruşmada Ne Olur?

Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşmanın ne zaman olacağı hatta Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanacağı konusunda en belirleyici unsur; Soruşturma aşamasının tamamlanmasıdır. Soruşturma aşamasının kısa sürede tamamlanması Ağır Ceza Mahkemelerinde görülecek olan davaların süreçlerine etki eder. Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır sorusuna tam olarak bir cevap vermek zor olduğu gibi; Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşmanın ne zaman olacağı konusunda da kesin bir bilgi verilmesi zordur. Buna karşılık ortalama 3 – 4 ay süre içerisinde soruşturmanın tamamlandığını düşündüğümüzde; Ağır Ceza Mahkemelerinde ilk duruşmanın 2 – 5 ay içerisinde yapılabileceğini söyleyebiliriz.

Ağır Ceza Mahkemesi Kaç Duruşmada Sonuçlanır?

Ağır Ceza Mahkemesi kaç duruşmada sonuçlanır konusunda vermiş olduğumuz bilgilerden de anlaşılacağı üzere bu konuda tam olarak bir süre verilmesi; Daha çok Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaların niteliğine göre değişir. Mahkeme tarafından araştırılacak detaylı hususların bulunmaması halinde Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşma sonrasında 2 – 3 duruşma içerisinde sonuçlanacağı gibi duruşma sayısı davanın niteliğine ve delil durumuna göre artabilecektir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir