Hayasızca Hareketler Suçu TCK 225
Hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesinde “genel ahlaka karşı suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir. TCK 225/1 maddesinde yapılan tanıma göre;
“Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”
Yasa metninde yapılan tanıma göre hayasızca hareketler TCK 225 maddesinde alenen cinsel ilişkide bulunmak ve alenen teşhircilik olarak iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Hayasızca Hareketler Suçu TCK 225 Maddesi İle Korunan Hukuki Değer
Hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesi temel ceza kanunumuzun topluma karşı suçlar bölümünde, genel ahlaka karşı suçlar başlığı altında yer alır. Madde metninin gerekçesini incelediğimizde toplumun ortak olan edep, haya veya ahlaki değerlerinin koruma altına alındığını söyleyebiliriz. Yasa metninde yer aldığı şeklinde “alenen” işlenmesi cezai yaptırıma bağlandığından toplumun edep ve ahlaki değerlerinin koruma altına alındığından da kuşku yoktur.
Alenen; Açıktan açığa, gizlemeden, herkesin gözü önünde anlamlarını taşımaktadır.
Hayasızca Hareketler Nelerdir?
Hayasızca hareketler kısmen göreceli bir kavram olabilmektedir. Ancak hayasızca hareketler suçu TCK’da genel olarak 2 farklı şekilde tanımlanmıştır. Suçun unsurlarının belirlenmesinde hayasızca hareketlerin neler olduğunun tam ve anlaşılabilir şekilde ortaya konulması önemlidir. TCK 225 maddesi, madde gerekçesini ve hayasızca hareketler suçu nedeniyle verilen yargı kararlarını dikkate alarak aşağıdaki şekilde bir genellemede bulunmamız mümkündür.
Alenen Cinsel İlişki
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi hayasızca hareketler suçu TCK’da iki farklı şekilde tanımlanmıştır. Bunlardan ilki ve uygulamada en sık rastlanılan seçimlik hareket “alenen cinsel ilişkidir.” Ceza kanunumuzda cinsel ilişki konusunda bir tanımlama yapılmamıştır. Ancak diğer cinsel suçların düzenlendiği, cinsel saldırı (TCK 102), çocukların cinsel istismarı (TCK 103), reşit olmayanla cinsel ilişki (TCK 104 ve cinsel taciz (TCK 105) suçlarında yer alan hükümler ile hayasızca hareketler TCK 225 maddesi gereğince verilen Yargıtay kararlarını dikkate alarak cinsel ilişkiyi; Cinsel arzuların tatmini amacıyla anal / vajinal olarak gerçekleşen ilişki türü olarak tanımlamamız mümkündür.
Yerel mahkemeler ile bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay ilgili ceza dairelerinin ortak görüşü, yine cinsel arzuların tatmini amacıyla her türlü birleşme, dokunma, öpüşme cinsel ilişki olarak kabul edilmektedir. Suçun oluşmasında ayrıca faillerin farklı cinsten olması gibi bir zorunluluk yoktur. Suçun oluşması için öncelikle yukarıda tanımını yaptığımız aleniyet unsurunun var olması ve faillerin fiili hareketlerinin cinsel ilişki olarak değerlendirilebilecek hareketler olmasıdır.
Alenen Teşhircilik
TCK 225 maddesi kapsamında hayasızca hareketler kapsamında değerlendirilen bir başka durum ise alenen teşhirciliktir. Yargı kararlarının benimsemiş olduğu ortak görüşe göre teşhircilik; Kişinin mahrem bölgelerini veya cinsel organını alenen sergilemesi olarak tanımlanabilir. Yapmış olduğumuz kısa tanımdan da anlaşılacağı üzere, teşhirciliğin hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesi kapsamında değerlendirilmesi için sadece cinsel organlarının teşhir edilmesi şartı koşulmamıştır.
Yargıtay ilgili ceza daireleri ile yerel mahkemelerin bu konuda vermiş olduğu kararlarda mahrem yerlerinin de alenen teşhir edilmesi TCK 225 maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir. Diğer bir ifade ile toplumun iffet, ar, haya ve ahlak duygularına yönelik her türlü saldırı alenen teşhircilik olarak kabul edilebilecektir.
Cinsel Taciz ve Hayasızca Hareketler Suçu Ayrımı
Bilindiği üzere bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz etmek de ceza kanunumuzda TCK 105 maddesinde suç olarak tanımlanmıştır. Ayrıca TCK 105/2-e maddesi ile suçun “teşhircilik” suretiyle işlenebilirliği de hüküm altına alınmıştır.
Hayasızca hareketler suçu cezası ile cinsel taciz suçu cezanın yaptırımları oldukça farklıdır. Örneğin hayasızca hareketler suçu cezası üst sınırı 1 yıl iken cinsel taciz suçunun cezası 3 yıla kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle failin hukuki statüsünün belirlenmesi için öncelikle her iki suçun ayrımının yapılması gerekir. Buna göre TCK 105/1 maddesinde yapılan tanıma göre failin cinsel taciz amacı ile hareket ederek teşhircilik yapmış olması halinde fail hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesi ile cezalandırılmayıp, daha ağır cezai müeyyideleri olan TCK 105/2-e maddesinde yer alan cinsel taciz suçundan yargılanarak hüküm giyecektir.
Hayasızca Hareketler Suçu Unsurları
Aleniyet Unsuru
Hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesinde öne çıkan en önemli unsur suçun aleni bir şekilde işlenmiş olması gerektiğidir. Yukarıda yapmış olduğumuz tanımdan da anlaşılacağı üzere suçun aleni olarak işlenmesi; herkesin gözü önünde, gizlemeden ve açıktan açığa şeklindedir. Ancak TCK 225 maddesinde tanımı yapılan suçun oluşması için bu hayasızca hareketlerin kesin olarak birisi tarafından görülüp görülmediğinin önemi yoktur. Sadece suçun işlendiği ortam ve mekanın buna müsait olması dahi suçun unsurlarının oluşması için yeterlidir.
Kast Unsuru
Diğer bir önemli unsur ise kast unsurudur. Hayasızca hareketler suçu kasten işlenen suçlar arasındadır. Bu nedenle taksirli olarak işlenmesi olanak dışıdır. Örneğin faillerin ikametgahı olan evlerinde diğer bir ifade ile aleni bir ortam olarak kabul edilmesi mümkün olmayan bir ortamda gerçekleştirdikleri cinsel ilişkinin sadece açık kalan perdeden komşuları tarafından görünmüş olması aleniyet unsurunu taşımadığı gibi kast unsurunu da taşımamaktadır.
Kusurluluk
Bazı durumlarda teşhircilik psikolojik bir rahatsızlığın göstergesi olabilmektedir. Psikolojide “parafili” olarak bilinen hastalığa bağlı olarak suçun işlenmesi halinde failin buna ilişkin tıbbı raporlarının alınmasından sonra bir karar verilmesi gerekmektedir.
Hayasızca Hareketler Suçu TCK 225 Maddesi Özel Görünüş Biçimleri
Hayasızca Hareketler Suçuna Teşebbüs
Uygulamada sık karşılaşılan bir durum olmasa hayasızca hareketler suçuna teşebbüs mümkün olabilmektedir. Örneğin failin müstehcen veya cinsel organını teşhir amacıyla göstermek için fiili hareketlerine başlamasına rağmen başkaca bir kişi tarafından bu eylemi “teşhir” gerçekleşmeden önlenmesi halinde fail hakkında teşebbüs hükümleri uygulanabilir. Aynı durum yine alenen cinsel ilişki durumunda da söz konusu olabilmektedir. Faillerin bu amaç ile fiili hareketlere başlamış olmalarına rağmen ellerinde olmayan sebeplerle cinsel ilişki boyutuna varmadan önlenmesi halinde teşebbüs hükümlerinin uygulanması mümkün hale gelebilmektedir.
Hayasızca Hareketler Suçuna İştirak
Hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesinde yer alan “alenen cinsel ilişki” şeklindeki seçimlik hareketlerde öncelikle faillerin hukuki statüsünün belirlenmesi için suçun unsurlarının tam olarak ortaya konulması gerekir. Ceza hukukunda hakim olan ortak görüşe göre herhangi bir durumda “cinsel ilişki”den bahsedebilmek için her iki tarafından rızasının bulunması gerekir. Aksi halde; Cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı suçlarından hüküm kurulması mümkündür.
Faillerin birisinin TCK 103 (Çocukların Cinsel İstismarı) ve TCK 104 (Reşit Olmayanla Cinsel İlişki) maddelerinde tanımlanan kişilerden olması halinde ise suça iştirak söz konusu olmayacaktır.
Hayasızca Hareketler TCK 225 Suçunda Yargılama
Genel ahlaka karşı suçlar arasında yer alması nedeniyle hayasızca hareketler suçu takibi şikayete tabi suçlardan değildir. Suçun öğrenilmesi ile re’sen soruşturma yapılır. Yapılan soruşturma sonunda yukarıda sıralamış olduğumuz hayasızca hareketler suçunun unsurlarının oluşması halinde failler hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılır.
Ceza üst sınırları itibariyle hayasızca hareketler suçunda yargılama görevi Asliye Ceza Mahkemelerine aittir.
Hayasızca Hareketler Suçu TCK 225 Maddesi Yargıtay Kararları
Sık Sorulan Sorular
Hayasızca Hareketler Suçu TCK 225 Maddesi Para Cezasına Çevrilir Mi?
TCK 225 maddesindeki ceza üst sınarları itibariyle hayasızca hareketler suçunun para cezasını çevrilmesi mümkündür. Ayrıca TCK 50 ve alt bentlerinde yer alan diğer seçenek yaptırımlarının unsurlarının oluşması halinde fail ve failler hakkında erteleme kararı da verilebilmektedir.
Arabada Cinsel İlişki Suç Mu?
Niteliği itibariyle araçlar içerisinde gerçekleşen teşhircilik veya cinsel ilişki aleniyet unsuru taşır. Bu nedenle arabada cinsel ilişkiye girmenin suç olduğunu söylememiz yanlış olamayacaktır.
Açık Giyinmek Teşhircilik Mi?
Hayasızca hareketler suçunun düzenlenmiş olduğu TCK 225 maddesinde “teşhircilik” ayrıca suç olarak tanımlanmış bir fiildir. Ancak açık giyinmenin teşhircilik olduğu veya suç olduğu yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır. Kasıtlı olarak kişinin mahrem yerlerini alenen teşhir etmediği sürece açık giyinmek herhangi bir şekilde suç değildir.
Açık Alanda Öpüşmek Suç Mudur?
Her ne kadar toplum tarafından hoş karşılanmasa da açık alanda öpüşmenin suç olduğu yönünde bir düzenleme yoktur. TCK 225 maddesinde belirtilen hayasızca hareketler suçu oluşması için aranan temel şart cinsel birlikteliğin gerçekleşmiş olmasıdır.
Alenen Cinsel İlişki Nedir?
Alenen cinsel ilişki kişilerin mahrem olarak nitelendirilen cinsel hayatlarının aleni bir şekilde gerçekleşmesidir. Ceza kanunumuza göre hayasızca hareketler suçu olarak kabul edilmektedir.
Arabada Uygunsuz Yakalanmanın Cezası
Arabada uygunsuz yakalanmak genellikle hayasızca hareketler suçuna konu olan fiili davranışlardır. Ancak öncelikle yukarıda detaylandırdığımız şekilde suçun diğer cinsel dokunulmazlığa karşı suçları oluşturmaması gerekir. Faillerin eylemlerinin TCK 225 maddesine uyması halinde (arabada cinsel ilişki) failler 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır.
Hayasızca Hareketler Para Cezası Ne Kadar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hayasızca hareketler suçu TCK 225 maddesi uyarınca kurulacak olan hükmün para cezasına çevrilmesi mümkündür. Öncelikle mahkemenin TCK 225 maddesi gereğince kuracağı 6 ay ile 1 yıl arasındaki hürriyeti bağlayıcı cezanın miktarı bilinmesi gerekir. Hayasızca hareketler suçunda maktu bir para cezası yoktur. Bu nedenle hürriyeti bağlayıcı cezanın belirlenmesinden sonra hayasızca hareketler suçu para cezasının belirlenmesi mümkündür.