Müşteki Şüpheli Ne Demek
Müşteki şüpheli ceza soruşturması ve ceza kovuşturmalarında taraflara hem suç isnadı bulunulan, hem de suçtan zarar gören sıfatlarını aynı anda yükleyen bir tabirdir. Şüpheli kavramı daha çok savcılık aşamasındaki soruşturmalarda kullanılır. Ceza yargılamalarında ise müşteki şüpheli tabiri yerine daha çok müşteki sanık ifadesi kullanılır. Bu nedenle müşteki şüpheli ne demek sorusuna vereceğimiz cevaplar da büyük ölçüde bu ayrım göz önüne alınarak yapılacaktır.
Müşteki şüpheli ne demek konusunda detaylı bilgiler vermeden önce konumuzun daha iyi anlaşılabilir olması açısından müşteki ve şüpheli kavramları üzerinde kısaca duralım. Yazımızın sonunda ise ceza hukukunda sık kullanılan taraflara yöneltilen tüm sıfatların tanımlarını detaylı olarak bulabilirsiniz.
Müşteki ve Şüpheli Ne Demek?
Müşteki şüpheli ne demek konusunun daha anlaşılabilir olması için öncelikle her iki kavram yani müşteki ve şüpheli ne demek sorusuna ayrı ayrı cevap vermek gerekir. Çünkü her iki kavram aynı anda kullanıldıklarında ilgili için ayrı hukuki sonuçlar birlikte kullanıldığı zaman ayrı hukuki sonuçlar doğurmaktadır.
Müşteki Ne Demek?
En basit, kısa ve anlaşılır bir şekilde müşteki ceza hukuku açısından “şikayetçi” anlamına gelmektedir. Diğer bir ifade ile kendisine yönelik suç olarak tanımlanmış bir eylemden dolayı zarar gören kişidir. Müşteki daha çok soruşturma aşamasında kullanılan bir kavramdır. Sanık hakkında üzerine atılı suçlamadan dolayı dava açılması halinde yargılama aşamasında suçtan zarar gördüğü ve şikayetinin devam ettiğinin anlaşılması halinde “katılan” olarak anılmaya başlamaktadır.
Şüpheli Ne Demek?
Şüpheli ise yine soruşturma aşamasında kullanılan bir tabirdir. Kendisine suç isnadı bulunan kişi olarak tanımlamak mümkündür. Soruşturma aşamasında henüz yargılama yapılmamış olması nedeniyle ilgilinin üzerine atılı suçu işlediği yönünde henüz bir yargı kararı bulunmadığından dolayı kesinlik arz etmeyen bir hukuki kavramdır.
Müşteki Şüpheli Ne Demek?
Yukarıda müşteki ve şüpheli için yapmış olduğumuz tanımlardan yola çıkarak müşteki şüpheli kavramını; Ceza Kanunumuzda suç olarak tanımlanmış bir fiili gerçekleştiren ve aynı fiil ile beraber yine kendisine karşı ceza kanununda suç olarak tanımlanmış bir fiil gerçekleştirilen kişi olarak tanımlayabiliriz.
Müşteki şüpheli ne demek konusunda örneklendirmeler konuyu daha anlaşılabilir kılacaktır.
Örneğin kasten yaralama suçunu oluşturabilecek bir olayda her iki kişinin birbirini karşılıklı olarak darp etmeleri halinde haklarında hazırlanan iddianamede taraflar “müşteki şüpheli” olarak yer alacaklardır. Buna karşılık taraflardan sadece birisinin yaralanması durumunda yaralanan kişi müşteki, yaralama fiilini gerçekleştiren kişi ise şüpheli olarak iddianamede yer alacaktır.
Bu şekilde hazırlanan bir iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinden sonra müşteki şüpheli artık yargılama aşamasında müşteki sanık olarak anılmaya başlar.
Müşteki Şüpheli ve Şüpheli Farkı Nedir
Daha önce yapmış olduğumuz tanımdan da anlaşılacağı üzere müşteki şüpheli herhangi bir adli olayda hem kendisine karşı suç işlendiği, hem de kendisine yönelik bir suç isnadında bulunulan kişidir. Şüpheli ise sadece kendisine suç isnadında bulunulan kişidir.
Müşteki Şüpheli ile Şüpheli Müşteki Arasındaki Fark
Müşteki şüpheli ile şüpheli müşteki arasında herhangi bir fark yoktur. Her iki durumda da suç işlediği yönünde iddia bulunan ve aynı zamanda suç işlediği yönünde iddia bulunan kişiler vardır. Bazı durumlarda iddianamede müşteki şüpheli olarak kayıtlara geçerken bazı durumlarda da aynı kişi şüpheli müşteki olarak kayıtlara geçmektedir. Sonuçları ve ilgililerin hukuki statüleri aynıdır.
İddianamede Müşteki Şüpheli Ne Demek
İddianame kendisine suç isnadında bulunulan kişinin işlemiş olduğu suçu tüm yönleri ve unsurları ile anlatan ve ilgilinin iddianamede yer alan sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına talep eden Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanan belgelerdir. İddianamede müşteki şüpheli olarak yer almak hem ilgilinin ceza kanununda suç olarak yer alan bir fiili gerçekleştirdiği yönünde bir şüphe bulunduğu, hem de kendisine yönelik bir suç işlendiği yönünde şüpheli bulunduğu anlamına gelir.
Çağrı Kâğıtlarında Müşteki Şüpheli Ne Demek
Çağrı kağıtları adli merciiler tarafından uzlaşma hükümlerinin uygulanması veya ifade almak gibi adli işlemleri tamamlamak amacıya gönderilen bir çeşit tebligattır. Çağrı kağıtlarında müşteki şüpheli olarak yer aldığınızda kendinizin bir suçtan dolayı şikayet hakkınızın bulunduğu aynı zamanda size karşı bir suç isnadında bulunulduğu anlamına gelmektedir.
Takipsizlik Kararlarında Müşteki Şüpheli Ne Demek
Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılan soruşturma sonrasında her zaman tarafların suç işledikleri yönünde kanaat oluşmamaktadır. Şüpheli veya müşteki şüpheli hakkında şikayet yokluğu, delil yetersizliği ya da suçun unsurlarının oluşmamasına bağlı olarak takipsizlik kararı da verilebilir. Bu kararlar genel olarak “Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar” şeklindedir. Uygulamada ise daha çok takipsizlik kararı olarak anılırlar.
Takipsizlik kararında müşteki şüpheli demek kendisine yönelik veya kendisinin işlemiş olduğu iddia edilen suç nedeniyle dava açmaya yeterli unsurların oluşmadığı, yeterli delil elde edilemediği veya şikayet yokluğu gibi gerekçelerle dava açılmadığı şeklindeki kararlardır. Bu kararlarda neden takipsizlik kararı verildiği kararın gerekçesinde detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Müşteki Sanık Ne Demek
Soruşturma aşamasında müşteki şüpheli olarak kayıtlarda yer alan kişiler iddianamenin kabul edilmesi ile beraber müşteki sanık olarak kayıtlarda yer almaya başlar. Tıpkı müşteki şüpheli ne demek başlığımızda belirttiğimiz gibi müşteki sanık da hem suç işleyen hem de kendisine yönelik suç işlendiği durumlarda kullanılan bir tabirdir. Daha önce soruşturma aşamasında şüpheli olarak yer alan kişiler yargılama aşamasında sanık olarak kayıtlara geçen.
Müşteki Sanık Ceza Alır Mı?
Herhangi bir suçlamadan yapılan yargılama sonunda ilgilinin cezalandırılmasının en önemli koşulu, söz konusu fiilin ceza kanunu veya diğer özel yasalarda suç olarak tanımlanmış olmasıdır. Bunun dışında her bir suçun oluşması için bir takım unsurların da oluşması gerekir. Daha önce Cumhuriyet Savcılığı tarafından müşteki şüpheli olarak hazırlanan iddianame, yargılama aşamasında müşteki sanık olarak kayıtlarda yer alacağından yapılacak yargılama sonucunda ilgilinin üzerine atılı suçun unsurlarının oluşması ve yeterli delil elde edilmesi halinde müşteki sanık da ceza alabilmektedir.
Müşteki sanık ayrıca kendisine yönelik işlenen bir suçun mağduru konumunda olduğundan yine dava dosyasında bulunan diğer müşteki sanığın da ceza alması mümkündür.
Müşteki Şüpheli Ceza Alır Mı?
Müşteki şüpheli daha çok soruşturma aşamasında kullanılan bir terimdir. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinden sonra yargılama aşamasında müşteki şüphelinin üzerine atılı suçun unsurlarının oluşması halinde ceza almasının önünde bir engel yoktur.
Ceza Davasında Müşteki Ceza Alır Mı?
Müşteki şüpheli ne demek başlığımızda daha detaylı anlattığımız gibi müşteki herhangi bir suçun mağdurudur. Bu neden soruşturma aşamasında veya yargılama aşamasında kendisine bir suç isnadında bulunulmaz. Bu nedenle ceza dava dosyasında müştekinin ceza alması söz konusu değildir. Bunun aksine müşteki şüpheli konumunda bulunulması halinde ceza alması mümkün hale gelebilmektedir.
Müşteki Şüpheli Sicile İşler Mi?
Yukarıda detaylı bir şekilde değindiğimiz gibi müşteki şüpheli kişinin üzerine bir suç isnadı bulunduğu anlamına gelir. Yapılacak yargılama sonucunda bu suçtan hapis cezası veya adli para cezası alınması halinde bu cezai yaptırımlar adli sicil kaydında yer alır.
Müşteki Şüpheli Tutuklanır Mı?
Müşteki şüphelinin tutuklanmasının önünde bir engel yoktur. İlgili bir adli olaydan dolayı şikayetçi konumunda olduğu kadar ayrıca suç işlediği yönünde iddia bulunan kişidir. Bu nedenle işlemiş olduğu suçun CMK 100 ve devamı maddelerinde yer alan “tutuklama kararı verilebilecek suçlar” arasında yer alması halinde müşteki şüphelinin de tutuklanması mümkündür.
İfade Tutanağında Müşteki Şüpheli Ne Demek?
İfade tutanağı ilgilinin işlemiş olduğu bir suç nedeniyle veya kendisine yönelik işlenen bir suçtan dolayı alınan savunma ve beyanlarını içerir belgelerdir. İfade tutanağında müşteki şüpheli olarak kayıtlarda yer alınması halinde ise adli bir olaydan dolayı hem savunma vereceğiniz hem de size karşı işlenen bir suçtan dolayı şikayet ve delillerinizin sorulacağı anlamına gelir.