Biber Gazı Yasal Mı Cezası Var Mı?
Günümüzde biber gazını temin etmek oldukça kolay hale gelmiştir. Buna rağmen biber gazı yasal mı veya biber gazı taşımanın cezası var mı gibi sorularla sık sık karşılaşmaktayız. Öncelikle belirtmekte fayda görüyoruz ki ülkemizdeki mevcut yasalarda biber gazını yasaklayan bir hüküm yoktur. Dolayısıyla biber gazının sadece taşınması veya bulundurulmasına bağlı olarak kişiye herhangi bir cezai müeyyide uygulanmamaktadır.
Biber Gazı Silah Sayılır Mı?
Hukuki açıdan biber gazının silah veya silahtan sayılır aletlerden olup olmadığı konusunda Türk Ceza Kanunun 6/1-f maddesinde yapılan silah tanımından yola çıkmak gerekir.
TCK 6/1-f maddesinde silah; Sadece ateşli ve patlayıcı maddeler olarak tanımlanmamıştır. Bununla birlikte yaralayıcı, bereleyici veya zehirleyici her türlü madde silah tanımı içerisinde yer alır.
Yasanın 6/1-f-5 bendine göre;
“Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler”
Silah tanımı içerisinde yer almaktadır. Niteliği itibariyle biber gazının bir çeşit kimyasaldan üretildiği konusunda kuşku yoktur. Ayrıca uygulandığında boğucu etki yaratabilecek özelliktedir.
Tüm bu yapılan bilgilendirmelerden biber gazı yasal mı sorusuna tam olarak bir cevap bulamasak da, biber gazının “silah ve silahtan sayılır alet / madde” olduğu konusunda kuşku yoktur. Nitekim biber gazı kullanılarak işlenen suçlarda birçok yerel mahkeme ile yüksek mahkemeler biber gazını silah olarak kabul etmişlerdir. Ancak biber gazı taşımak 6136 sayılı yasa kapsamında değerlendirilmemektir. 6136 sayılı yasa sadece “ateşli silahlar” hakkında düzenlemelere yer vermiştir.
Vatandaşın Biber Gazı Kullanması Yasak Mı?
Vatandaşın biber gazı kullanmasını yasaklayacak herhangi bir düzenleme yoktur. Özellikle kendisini savunmak, kendisine yönelik ciddi bir tehlikeyi bertaraf etmek amacıyla kullanılması hatta bu amaçta kişinin başka bir kişinin yaralanmasına sebebiyet vermesi halinde dahi ilgili kişi hakkında nefsi müdafaa hükümleri uygulanabilmektedir.
Biber Gazı Yasal Mı?
Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere biber gazını yasak kılacak herhangi bir kanun hükmü yoktur. Buna karşın biber gazının silah ve silahtan sayılır aletler arasında olduğu konusunda da kuşku yoktur. Dilerseniz biber gazı yasal mı? Değil mi konusunda yerel mahkemelerin ve yüksek yargı organlarının konuya bakış açısına göre bir değerlendirme yapalım.
Biber Gazı Yasal Mı Yargıtay Kararları
Biber Gazı Kullanmak Bilinçli Taksirle Yaralama Suçunu Oluşturur…
Sanık kasıtlı eylemini o sırada tuvalette olan katılan … ye karşı gerçekleştirmiştir. Katılan … ve mağdurlar …, … ve… o sırada olayın gerçekleştiği yerde bulunmamaktadır. Sanık tarafından katılan … a yönelik biber gazı sıkma eylemi gerçekleştirdikten sonra çıkan gurultu uzerine katılan … ve mağdurlar …, … ve… olay yerine gelmiş ve sıkılan biber gazından etkilenmişlerdir. Yani, sanık tarafından eylem gerçekleştirildikten, icrai harekete son verildikten ve bir süre geçtikten sonra katılan … ve mağdurlar …, … ve… olay yerine gitmişlerdir. Bu şekilde olası kastın unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanığın beraatine karar verilmesi gerektiği, olay bittikten sonra olay yerine giden bu katılan ve mağdurlara yönelik sanığın eyleminin olası kasıtla kasten yaralama suçunu oluşturduğuna ilişkin mahkeme kabulünün yasaya aykın olduğu düşünülmüştür.
Açıklanan nedenle sanık hakkında katılan … ve mağdurlar …, … ve… a yonelik olası kasıtla yaralama suçu yönünden Isparta 4 Asliye Ceza Mahkemesinin 08.07.2020 gün ve 2019/720 E, 2020/553 sayılı kararının, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesinin 3. fıkrası uyarınca bozulması, aynı maddenin 4 fikrasının (d) bendi gereğince de bir karar verilmesi gerektiği,”
Şeklindeki gerekçeye dayandığı anlaşılmıştır.
II. GEREKÇE
Hükümlünün aynı kurumda çalıştığı ve arasında anlaşmazlık bulunan inceleme dışı katılan …’ın tuvalette bulunduğu sırada tuvalete biber gazı sıkarak …’dan başka sonradan buraya gelen mağdurlar …, … …, …, katılan …’ın da gazdan etkilenip basit nitelikte yaralanmalarına neden olduğu olayda; hükümlünün eylemini taksirle gerçekleştirip gerçekleştirmediği tartışılmadan yazılı şekilde mahkûmiyet kararı verilmesi, Kanun’a aykırı olup kanun yararına bozma talebi değişik gerekçe ile yerinde görülmüştür.
Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 16.09.2024 tarih ve 2024/4348 esas ile 2024/5589 sayılı kararı
Yasalarımızda taksirle yaralama suçunda silah veya silahtan sayılır aletlerin kullanılması konusunda bir ayrım yapılmamıştır. Buna karşın yukarıda belirtmiş olduğumuz Yargıtay 1. Ceza Dairesinin kararında suçta biber gazının kullanılması “bilinçli taksir” unsurlarını oluşturacağı yönündedir.
Biber Gazı Okulda Yasal Mı?
Biber gazının sadece kişinin üzerinde bulundurması veya taşıması veya ikametinde bulundurması suç değildir. Buna karşın bazı kurumların iç yönetmelikleri ve tüzükleri gereği bir takım eşya ve aletlerin bu kurumlarda bulundurulması yasaktır. Okullarda bunlardan birisidir. Bu nedenle biber gazının okullarda yasak olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşın sadece okulda biber gazı bulundurmanın ceza hukuku açısından bir yaptırımı yoktur. Genellikle bu tür fiillerden ötürü ilgili disiplin cezası ile cezalandırılmaktadır.
Biber Gazı AVM’ye Sokulur Mu?
Alışveriş merkezlerinde güvenliğin sağlanması daha çok güvenlik görevlilerinin görev kapsamı içerisindedir. Bu nedenle biber gazının AVM’ye sokulmasının yasak olduğu düşüncesindeyiz. Bunun en temel nedeni amacı dışında kullanılması halinde toplumsal ve bireysel bir zarar verebilecek bir kimyasal madde olmasıdır.
Biber Gazı Sıkmanın Cezası Var Mı?
Biber gazları niteliği itibariyle kişiyi yaralayıcı hatta öldürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle biber gazı sıkmanın cezası var mı sorusuna tam olarak cevap verebilmemiz işin kullanılma amacı dikkate alınmalıdır. Kişinin kendisini savunması, kendisine yönelik bir tehlikeliyi bertaraf etmesi amacıyla kullanılmasında biber gazı sıkmanın bir cezası yoktur. Ancak keyfi olarak nitelendirebileceğimiz durumlarda kişinin yaralanması halinde failin silahla yaralama suçundan yargılanması kuvvetle muhtemeldir. Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamadan da anlaşılacağı üzere biber gazı kullanım amacına göre silahtan sayılır elet kapsamında yer alabilmektedir.
Metroya Biber Gazı İle Binilir Mi?
Biber gazı toplumsal olaylar hariç olmak üzere genellikle bireysel açıdan savunma amacı ile kullanılan bir obje haline gelmiştir. Özellikle kadına şiddet olayların artmasına bağlı olarak kullanılmasında yasal olarak bir sakınca yoktur. Biber gazının taşınması, bulundurulması yönünde bir yasak bulunmamaktadır. Bu nedenle metroya biber gazı ile binilmesinde bir sakınca yoktur.
Çantada Biber Gazı Yasal Mı?
Kullanım amacına göre biber gazı bazı durumlarda silahtan sayılır aletler kapsamındadır. Ancak çantada biber gazı bulundurulması yönünde bir yasak bulunmamaktadır.
Özel Güvenlikler Biber Gazı Taşıyabilir Mi?
Güvenlik görevlileri genel olarak silahlı güvenlik görevlisi ve silahsız güvenlik görevlisi olarak iki farklı ayrıma tabi tutulur. Daha önce yaptığımız açıklamalardan biber gazının silah ve silahtan sayılır alet olduğunu belirtmiştik. Buna karşın biber gazının kişiyi etkisiz hale getirme özelliği de vardır. Bu bağlamda özel güvenlik görevlilerinin biber gazı taşımasında bir yasal bir engel yoktur. Ancak özel güvenlik görevlilerinin bu objeyi orantısız güç kapsamında kullanmaları halinde olayın oluş şekline göre silahla yaralama suçundan yargılanmaları mümkün hale gelebilecektir.
Biber Gazı Cezası Var Mı?
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de sadece biber gazının bulundurulması veya taşınması nedeniyle bir cezai yaptırım yoktur. Ancak kasten yaralama, yağma, kasten öldürme, genel güvenliğin kasten tehlikeyi sokulması ve benzeri suçlarda amacı dışında biber gazının kullanılması suçun niteliğine göre failin daha ağır cezayı gerektiren haller kapsamında yargılanmasına zemin hatırlayacaktır. Buna karşın sadece biber gazı bulundurmak ve taşımak yasalarımıza göre suç değildir.
Arabada Biber Gazı Yasal Mı?
Biber gazının konutta, iş yerinde veya benzeri yerlerde taşınması konusunda bir kısıtlama ve cezai yaptırım bulunmadığı gibi arabada biber gazı taşımanın da herhangi bir cezai yaptırımı bulunmamaktadır. Ancak biber gazı yasal mı başlığımızda detaylandırdığımız üzere amacı dışında kullanmak yasak olmasa da kişinin daha ağır cezayı gerektiren haller kapsamında değerlendirilmesi mümkündür.
Nato Biber Gazı Yasal Mı?
“Nato” biber gazı markası haline gelmiştir. Küçük ve savunma amacı kullanılmaya müsait bir yapıda olması nedeniyle taşınmasında, bulundurulmasında hatta savunma amacı ile kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Jenix Biber Gazı Yasal Mı?
Belirtmiş olduğumuz bu her iki biber gazı markası (Nato ve Jenix) daha çok savunma amaçlı kullanılan biber gazları arasında yer alır. Bu nedenle her iki biber gazının taşınmasında veya bulundurulmasında hukuki ve cezai yönden bir sakınca yoktur.
Kadınların Biber Gazı Taşıması Yasal Mı?
Kadın veya erkek fark etmeksizin ülkemizde biber gazı taşımanın yasak olduğu yönünde bir düzenleme yoktur. Aksine son yıllarda kadına karşı şiddet olaylarının artmış olmasına bağlı olarak biber gazı taşımanın yasak olması yönünde bir düzenleme yapılması halinde bundan kadınların hariç tutulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Kendini Korumak İçin Biber Gazı Kullanmak Yasak Mı?
Kendini korumak için biber gazı kullanmak yasak değildir. Birçok ülke yasalarında olduğu gibi ülkemizde de “nefsi müdafaa” benimsenmiştir. Bu nedenle kişinin salt kendisini korumak amacı ile hareket etmesi halinde suç teşkil eden başka bir fiili gerçekleştirmesi halinde cezalandırma yoluna gidilmesi mümkün değildir. Kişinin kendisini korumak için kullandığı biber gazı nedeniyle cezalandırılması yasalarımız tarafından kabul görmüş nefsi müdafaa hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
Biber Gazı Yasal Mı?
Biber gazı yasal mı? Konusunda yukarıda yapmış olduğumuz bilgilendirmeleri özetlemek gerekirse; Biber gazının istisnalar dışında taşınması ve bulundurulması yasak değildir. Bu nedenle kişinin sadece biber gazını taşıması nedeniyle cezalandırılması mümkün değildir. Ancak unsurların oluşması halinde biber gazı kullanmak bazı suçlarda, suçun nitelikli hali kapsamında değerlendirebilecektir.