Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Herhangi bir şekilde dolandırıcılık suçunun mağduru olan kişiler ilk olarak dolandırıcıdan paramı nasıl alırım konusunda araştırma yapmaktadır.
Ceza Kanunumuzda dolandırıcılık suçu basit dolandırıcılık (TCK 157) ve nitelikli dolandırıcılık (TCK 158) olarak iki farklı şekilde düzenlenmiştir. TCK 157 maddesinde yer alan basit dolandırıcılık suçunda dolandırıcılığa konu olan paranın veya eşyanın değerinin tahsili kısmen de olsa daha kolaydır. Bu nedenle dolandırıcıdan paramı nasıl alırım şeklindeki sorularda genellikle nitelikli dolandırıcılık suçlarında karşılaşmaktayız.
Farklı hukuki işlemlerle dolandırıcılık suçu nedeniyle doğan ekonomik zararların tekrar şüpheli veya sanıktan tahsili mümkünüdür. Dolandırıcıdan paranın tekrar tahsil edilmesinde ceza soruşturması ve ceza yargılamasının önemi büyüktür. Bu nedenle öncelikle dolandırıcılığa maruz kalan kişilerin geciktirmeksizin başvurması gereken hukuki yollar hakkında bilgi verelim.
Dolandırıldım Ne Yapmalıyım?
Nitelikli dolandırıcılık veya basit dolandırıcılık fark etmeksizin dolandırıcıdan zararımızın tazmini için öncelikle failin tespit edilmesi gerekir. Bunun içinde geciktirilmeksizin şikayet hakkımızı kullanmamız gerekir. Böylece kaybolması olası delillerin önüne geçilecektir. Adli vakalardan dolayı şikayet ve ihbarlarımızı kullanabileceğimiz birimler, Cumhuriyet Savcılığı, Emniyet Müdürlüğü (Karakol) ve Jandarma kolluk kuvvetleridir.
Kulluk kuvvetine yapılacak şikayet ve başvurular kısmen de olsa süreci uzatabilecektir. Bu nedenle şüphelinin en kısa sürede tespit edilmesi için en etkili başvuru yolu Cumhuriyet Savcılığıdır. Cumhuriyet Savcılıklarına yapılacak şikayetlerde büyük ölçüde adli yazışmaların ve evrak bürokrasisinin önüne geçildiğinden daha hızlı çözüme kavuşturulmaktadır .
Bu konuda sık sık online olarak CİMER’e şikayetlerde bulunulduğu görülmektedir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi daha çok idari işlemlere yönelik talep, şikayet ve önerileri dikkate almaktadır. Bu nedenle CİMER’e yapacağınız herhangi bir adli şikayet, süreci uzatmaktan ileriye gitmeyecektir.
Basit Dolandırıcılık Suçunda Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Ceza Muhakemesi Usulü Kanununda 2016 yılında yapılan düzenleme ile basit dolandırıcılık olarak tabir edilen TCK 157 maddesi de uzlaşma kapsamına alınmıştır. Yapılan bu düzenleme ile nitelikli dolandırıcılık suçlarında olmasa da basit dolandırıcılık suçlarında uzlaşma prosedürü, dolandırıcıdan paranın veya benzeri zararların tazmini için en etkili yol haline gelmiştir.
Uzlaşma İle Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Uzlaşmaya tabi suçlarda genel amaç suçun mağdurunun zararının en kısa sürede karşılanmasıdır. Sadece TCK 157 maddesi ile sınırlı olmak kaydı ile dolandırıcılık suçunun mağdurunun uzlaşma şartı ile bu suçtan dolayı maddi ve manevi zararlarını talep etme hakkı vardır.
Hukukçu olarak basit dolandırıcılık suçu da olsa “uzlaşma” ile failin tamamen cezadan kurtulmasına karşıyız. Bunun en temel nedeni suçun mağdurunun çoğu kez sadece zararının karşılanması amacıyla bir çeşit baskı altında uzlaşma yoluna gittiğini düşünmekteyiz. Buna karşın yine de basit dolandırıcılık suçunda zararın karşılanması için en etkili yöntem uzlaşmadır.
Yapılacak olan uzlaşma toplantısında suçun mağdurunun bu suçtan doğan zararının karşılanması şartı ile uzlaşmayı kabul edeceğini beyan etmesi halinde uzlaştırmacı tarafından faile makul bir süre verilerek zararın tazmin etmesi istenir. Bu süre zarfından zararın karşılanmaması halinde aşağıda detaylandıracağımız nitelikli dolandırıcılık suçunda dolandırıcıdan paramı nasıl alırım? Başlığı altında yer alan hukuki yollara başvurmak gerekir.
Nitelikli Dolandırıcılık Suçunda Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Basit dolandırıcılık suçunda uzlaşma sayesinde dolandırıcıdan paranın tahsili daha kolay olabilmektedir. Nitelikli dolandırıcılıkta uzlaşma hükümleri uygulanmadığından TCK 158 maddesinde sıralanmış haller ile basit dolandırıcılık suçunda uzlaşmanın sağlanamaması halinde suçun mağdurunu zararını karşılamak adına daha uzun ve zorlu bir hukuki sürecin beklediğini söyleyebiliriz. Bu durumda ise aşağıdaki hukuki yollara başvurarak dolandırıcıdan paranın tekrar tahsili mümkün hale gelebilmektedir.
Alacak Davası
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi dolandırıcıdan paranın tekrar tahsili için ceza davası önemli bir etkiye sahiptir. Dolandırıcılık suçundan yapılacak yargılama sonucunda verilecek olan karar zararımızın tahsili açısından önemlidir. Sanık hakkında Mahkeme tarafından suçun işlendiği yönünde ve dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluştuğu yönünde bir karar alınması zararımızın tazminini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Ancak alacak davasının açılması için ceza yargılamasının sonucunun beklenmesine gerek yoktur. Ceza davası devam ederken de hatta soruşturma aşamasında dahi alacak davasının açılması mümkündür.
İhtiyati Tedbir Kararı
Tedbir talebi alacak davası ile birlikte talep edilebileceği gibi ayrıca da talep edilebilir. Ancak en etkili yolu alacak davası ile birlikte talep edilmesidir.
Dolandırıcılık suçunun failleri genellikle kendilerine bir bu yönde bir suç isnadında bulunulması durumunda öncelikle alacaklısından diğer bir ifade ile dolandırıcılık suçunun mağdurundan mal kaçırmak atına bir takım tasarruflarda bulunabilecektir. İşte ihtiyati tedbir kararı ile failin mal kaçırmak adına yapabileceği tasarrufların önüne geçilmektedir. İhtiyati tedbir kararı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 389. Maddesine dayandırılarak talep edilir. Buna göre;
Hukuk Muhakemeleri Kanunu Md. 89;
Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.
İcra Takibi İle Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Dolandırıcıdan paranın tahsili için başvurabileceğimiz bir başka hukuki yol ise icra takibidir. Ancak elimizdeki belgelerin icra takibi başlatmaya elverişli olması gerekir. Yada alacak davası sonrası lehimize verilecek olan karar ile “İlamlı Takip” yoluna başvurmamız mümkündür. Elimizdeki bilgi ve belgelerin doğrudan icra takibi başlatmaya elverişli olması durumunda ve takip talebinin kesinleşmesi ile birlikte tıpkı ihtiyati tedbir talebinde olduğu gibi ilgilinin banka hesaplarına, menkul veya gayrimenkullerine bu konuda şerh koydurmak yine dolandırıcıdan paramızı tahsili konusunda bizlere oldukça yararlı olacaktır.
Müsadere Talebi
Müsadere talebi dolandırıcıdan paramı nasıl alırım konusunda fazlaca yardımcı olmasa da failin suçta kullandığı mal varlıkları hakkında müsadere kararı verilmesi önemlidir. Çoğu zaman bu durum Cumhuriyet Savcılığı veya yargılama aşamasında mahkeme tarafından re’sen gözetilse de koşulların oluştuğunun düşünülmesi halinde bu yönde bir talepte de bulunulması gerekebilir.
Dolandırıcıdan Paramın Tamamını Nasıl Alabilirim
Alacak davası sonunda veya başlatılan icra takibi sonrasında dolandırıcılık suçunun failinin mal varlıkları, dolandırıcılığa konu miktar ve değerlerin karşılanmasına yeterli olamayabilmektedir. Bu durumda başlatılan icra takip talebi belirli aralıklarla yenilenmesi gerekebilmektedir.
Banka Dolandırılan Parayı Öder Mi?
Bankanın dolandırılan parayı geri ödemesi gibi bir yasal zorunluluğu yoktur. Özellikle nitelikli dolandırıcılık suçlarında dolandırıcıdan paramı nasıl alabilirim ve banka dolandırılan parayı öder mi gibi sorularla karşılaşmaktayız. Kişinin dolandırılmasında bankanın herhangi bir kusur ve ihmali bulunmaması halinde dolandırılan bu parayı suçun mağduruna ödemesi söz konusu değildir.
Dolandırıldım Şikayetçi Oldum Ne Yapmalıyım?
Dolandırıcıdan paranın veya diğer zararların tekrar tahsili için çoğu zaman sadece şikayetçi olmak yeterli değildir. Cumhuriyet Savcılığı veya Ceza Mahkemeleri suçun sadece cezai boyutları konusunda bir karar vermektedir. Herhangi bir maddi zararın oluşması durumunda yukarıda sıralamış olduğumuz hukuki yollara başvurmak gerekebilecektir.
Dolandırıcılıkta Zarar Giderilirse Ne Olur?
Dolandırıcılıkta zarar giderilirse ne olur sorusuna tam ve anlaşılabilir bir cevap vermemiz için öncelikle dolandırıcılığın nitelikli dolandırıcılık mı? Yoksa basit dolandırıcılık mı olduğunun bilinmesi gerekir.
Basit dolandırıcılık suçunda uzlaşma şartları arasında zararın giderilmesi yer alıyor ise uzlaşma sağlanarak soruşturma aşamasında şüpheli hakkında takipsizlik kararı verilebilecektir.
Nitelikli dolandırıcılık suçunda ise zararın giderilmesi sanık hakkında sadece ceza indirime imkan tanır. Soruşturma aşamasında zararın giderilmesi veya yargılama aşamasında zararın giderilmesi durumlarına göre 1/3 ile 2/3 oranında ceza indirimi yapılması mümkündür.
Dolandırılan Paranın Geri Alınması İçin Ne Yapmalı?
Bu konuda yukarıda yapmış olduğumuz bilgilendirmeleri özetlemek gerekirse dolandırıcıdan paranın ve diğer zararlarımızın tahsili için öncelikle geciktirilmeksizin şikayet hakkımızı kullanmamız gerekir. Ancak ceza yargılaması sonunda zararımızın tazmini konusunda bir karar verilmeyeceğinden bu konuda suçun niteliğine göre alacak davası veya doğrudan icra takibi başlatılması gerekebilmektedir.
En Kısa Sürede Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım
Dolandırıcıdan paramı nasıl alırım? konusunda yukarıda yapmış olduğumuz hukuki yollardan görüldüğü üzere en etkili yol uzlaşmadır. Ancak özellikle nitelikli dolandırıcılık suçlarında uzlaşma hükümlerinin uygulanmaması nedeniyle çoğu zaman bu yöntem ile dolandırıcıdan paranın geri alınması mümkün olamayabilmektedir. Bu durumda ise en etkili yol olarak alacak davası görülmektedir. Alacak davası sonrasında verilecek olan karar doğrultusunda gerektiğinde icra takibi yapılarak dolandırıcıdan paranın tahsil edilmesi mümkündür.
Dolandırıcıdan Paramı Nasıl Alırım?
Dolandırıcıdan paramı nasıl alırım konusunda yukarıda belirttiğimiz gibi çeşitli hukuki yollar vardır. Ceza Hukuku başta olmak üzere, İcra İflas Hukuku gibi farklı hukuk dalları ile ilgilidir. Özellikle ceza davası sonunda verilecek olan karar dolandırıcıdan zararımızın tahsili konusunda belirleyici olacağından bu konuda ceza hukuku ve icra iflas hukuku alanında hukuki destek alarak sürecin takip edilmesi daha yararlı olacaktır.