Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim

Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Ceza davaları veya ceza soruşturmaları sırasında savunması alınması için gerekli tebligat ve araştırmalara rağmen ulaşılamayan şüpheli / sanık hakkında kuvvetli suç şüphesinin bulunması halinde “yakalama kararı” verilir. Peki hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenebilirim?

Yakalama kararı soruşturma aşamasında verilebileceği gibi kovuşturma yani ceza yargılaması aşamasında da verilebilecektir. Bunun dışında ise kişi hakkında kesinleşmiş infaz kararından dolayı da yakalama kararı verilebilir. Bu nedenle hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenebilirim konusunda bilgi verirken bu ayrımları göz önüne almamız daha uygun olacaktır.  

Soruşturma Aşamasında Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Hakkında herhangi bir nedenden ötürü su isnadında bulunulan kişinin savunması alınmadan kamu davası açılamamaktadır. Failin veya şüphelinin firar durumda olması, kolluk kuvveti tarafından yapılan araştırmalara rağmen yakalanamamasından dolayı soruşturma sürüncemede kalabilmektedir. Bunu önlemek için ve soruşturmanın geciktirilmeksizin tamamlanması için şüpheli hakkında yakalama kararı alınır.

Kural olarak soruşturma aşamasında yakalama kararı Cumhuriyet Savcısının talebi ile “Sulh Ceza Hakimliği” tarafından verilir. Soruşturmaların gizli olarak yürütülmesi nedeniyle bu gün itibariyle kişi hakkında devam eden ceza soruşturmaları hakkında Uyap Vatandaş bilgi sistemi üzerinde herhangi bir bilgi yer almamaktadır. Uyap vatandaş bilgi sisteminde soruşturmalara dair bir bilgi yer almadığından yakalama kararı verilip verilmediği hakkında burada bir bilgiye erişmek mümkün değildir.

Buna karşın soruşturma aşamasında şüpheli hakkına yakalama kararı bulunup bulunmadığı konusunda, soruşturmayı yapan Cumhuriyet Başsavcılığı veya savcılık kaleminden buna ilişkin bilgiler talep edilebilir. Yapılan başvuru sırasında kişi hakkında yakalama kararı bulunması halinde UYAP sistemi gerekli uyarıyı verecek ve kişi hakkında hangi suçtan yakalama kararı verilmiş ise savunması alınacaktır.

Başka Adliyede Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Soruşturma aşaması veya yargılama aşaması fark etmeksizin kişi hakkında verilen yakalama kararları ülkenin bütün kolluk kuvvetlerinde ve yargı birimlerinde kayıt altına alınır. Kişinin asıl yakalama kararı veren mahkeme veya Cumhuriyet Savcılığı yargı çevresi dışında ikamet etmesi veya geçici olarak bulunması halinde; en yakın kolluk kuvvetine veya yargı birimine müracaat ederek hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığını öğrenebilir. Kişi hakkında yakalama kararı var ise bu şekilde müracaat halinde yakalama kararının gereği yapılır ve kişi doğrudan serbest bırakılmaz. Asıl yakalama kararını veren mahkemenin kararı doğrultusunda hareket edilir.

Yargılama Aşamasında Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Soruşturma aşamasında kişi hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığının UYAP Vatandaş bilgi sistemi üzerinden öğrenilmesi mümkün değil ise de; Yargılama aşamasında kişi hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığı UYAP Vatandaş bilgi sisteminden dosya detaylarının incelenmesi ile öğrenilebilir.

Bunun için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmak gerekir. Kişiye özel e-devlet şifresi ile UYAP Vatandaş bilgi sistemine giriş yapılarak kişi hakkındaki ceza dava dosyalarının detayına erişilir. Dosya detaylarında evraklar arasında “yakalama kararı” isimli bir dosya bulunması halinde kişi hakkında kuvvetle muhtemel yakalama kararı olduğu anlaşılır. Gerektiğinde bu dosyanın detayına erişilerek yakalama kararının ne zaman ve hangi amaçla verildiği görülebilir.

Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim
Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim

İnfaz Nedeniyle Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Ceza yargılaması sonunda sanık hakkında cezai yönden bir hüküm kurulması halinde ve hükmün kesinleşmesinden sonra infaz için gerekli bilgiler Cumhuriyet Savcılığı İlamat ve İnfaz bürosuna gönderilir.

İlamat ve İnfaz bürosunca ilgiliye gerekli tebligatın yapılmasına rağmen kişi süresinde cezasını infaz etmemesi halinde doğrudan hakkında yakalama kararı çıkartılır.

Kişinin infaz nedeniyle hakkında yakalama kararı bulunup bulunmadığını öğrenmesi için sonuçlanmış dosyalarını incelemesi gerekir. Kesinleşmiş ve infaz bürosuna gönderilmiş dosyalarının bulunması kişi hakkında yakalama kararının çıkartıldığına işarettir. Bu gibi durumlarda hükümlü geciktirmeksizin en yakın yargı birimine müracaat ederek hükmünü infaz etmek için teslim olmalıdır. Aksi halde GBT kontrollerinde kişi hakkında yakalama kararı bulunduğu anlaşılması ile hazırlıksız bir şekilde ceza evine nakli yapılır.

Yakalama Kararı Hangi Durumlarda Verilir?

Hakkımda yakalama kararı var mı nasıl öğrenebilirim? Konusunda kısa bilgi verdikten sonra hangi durumlarda yakalama kararı verileceği konusunda da bilgi vermeyi uygun görüyoruz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi yakalama kararı soruşturma aşamasında veya yargılama aşamasında verilir. Hatta bunun dışında kişi hakkında kesinleşmiş bir cezai hüküm bulunması halinde de yine cezasını infaz etmesi için yakalama kararı çıkartılır. Mevcut yasalarımızda yakalama kararı verilebilecek suçlar hakkında bir kısıtlama yapılmamıştır. Adi suç olarak kabul edilen hakaret suçunda dahi yakalama kararı verilmesi mümkün olduğu gibi, kasten öldürme, yaralama veya uyuşturucu madde ticareti gibi çok daha ağır cezai yaptırımları olan suçlarda da yakalama kararı verilebilir.

Genel olarak ise yakalama kararı kişinin savunmasının alınamaması, firar durumda olması ve üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunması halinde verilir. Bunun dışında ise herhangi bir suçtan ötürü hakkında kesinleşmiş hapis veya adli para cezası kararı bulunan kişinin bu infazının gerçekleştirilmesi için yakalama kararı verilebilir.

Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?

Hakkımda Yakalama Kararı Var Mı Nasıl Öğrenebilirim? Konusunda bilgi verirken öncelikle belirtmek istediğimiz bir husus vardır. Şüpheli veya sanığın hakkında herhangi bir şekilde yakalama kararı bulunup bulunmadığını öğrenmesi yasal prosedürler doğrultusunda mümkündür.

Örneğin kişinin kolluk kuvvetine veya en yakın Cumhuriyet Savcılığına müracaat ederek bu konuda bilgi edinmek istemesi sırasında hakkında yakalama kararı bulunması durumunda sadece buna ilişkin bilgi verilerek kişi serbest bırakılmaz. Yakalama kararının türüne göre gerektiğinde ifadesi alınarak serbest bırakılmasına ya da tutuklanmasına dahi karar verilebilir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir