Resimli Şantaj Cezası

Resimli Şantaj Cezası (TCK 107)

Ceza Kanunumuzda “resimli şantaj suçu” olarak ayrı bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak TCK 107 maddesinde düzenlenen şantaj suçunun özel hayata veya gizli niteliğinde olan resimlerin kullanılarak işlenmesi, şantaj suçunun en yoğun işlenme biçimlerindendir. Bir çeşit seçimlik hareket olması nedeniyle resimli şantaj cezası, TCK 107 maddesinde belirtilen 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis ve beş güne kadar adli para cezasıdır.

Resimli şantaj cezası haricinde, mesajla şantaj cezası, kadına şantaj cezası, nitelikli şantaj suçu ile cinsel şantaj cezası TCK 107 maddesi kapsamında sık karşılan durumlardandır. Tüm bu seçimlik hareketlere detaylı bir şekilde değinmeden önce suçun temel şekli olan şantaj suçu cezası hakkında kısaca bilgi verelim.

Şantaj Suçu Nedir, Nasıl Oluşur?

Genel olarak şantaj suçu iki farklı şekilde oluşur. Bunlar;

  1. Yükümlü olduğu bir şeyi veya hakkı olan bir şeyi yapıp yapmayacağı konusunda, herhangi bir kimseyi yükümlü olmadığı ya da kanunu aykırı bir şeyi yapıp ya a yapmamaya zorlayarak haksız çıkar sağlamak
  2. Kendisine ya da bir başkasına yarar sağlamak amacıyla mağdurun saygınlığına veya şerefine zarar verebilecek nitelikteki hususların açıklanacağı ya da bu yönde bir isnatta bulunulması şantaja suçlarını oluştur.

Şantaj Suçu Cezası

Failin hareketi yukarıda yapılmış tanımlara uyması halinde şantaj suçu oluşmuş olacaktır. Bu durumda fail 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile beraber, beş bin güne kadar olmak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

Resimli Şantaj Cezası ve Özel Hayatın Gizliliğini İhlal

Özellikle resimli şantaj söz konusu olduğunda failin üzerine atılı suçun tespitinde hataya düşüldüğü görülür. Resimli şantaj cezasının belirlenmesinde failin amaç ve hareketleri dikkate alınır. Failin yukarıda sıralamış olduğumuz amaçlar doğrultusunda çıkar veya menfaat etmek amacıyla hareket etmesi halinde resimli şantaj suçu oluşacaktır. Buna karşın herhangi bir zorlama ve tehdit ile çıkar sağlanmaksızın ifşa edilen resimler nedeniyle fail “özel hayatın gizliliği suçu” ile cezalandırılacaktır.

Özel hayatın gizliliği suçu ile şantaj suçları sık sık birbirine karıştırılan suçlardır. Her iki suçun ayrımının daha iyi anlaşılabilmesi için “Özel Hayatın Gizliliği Suçu ve Cezası” başlıklı yazımızı incelemenizde fayda vardır.

Resimli Şantaj Suçu ve Özel Hayatın Gizliliği Yargıtay Kararı

“Katılan …’ın aşamalarda istikrarlı beyanları, katılan …’nin ve tanık …’nın beyanı, hazırlık evrakı, sanıktan alınan dijital materyallerde kolluk tarafından yapılan tespitler ve tüm dosya kapsamına göre sanığın kendisinden ayrılmak isteyen katılan …’ı darp ettiği, özel resimlerini ailesine göstermekle tehdit ettiği, 2015 yılı … ayı içerisinde önce dükkanında, daha sonrada aracının içinde zorla alıkoyarak darp ettiği ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği bilahare katılanın annesine özel resimlerini göstererek atılı özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işlediği anlaşılmakla mahkemenin dosya içerisindeki delillere uygun kabulünde isabetsizlik görülmemiş, hükümlerde eleştiri konusu dışında hukuka aykırılık bulunmamıştır.”

Resimli Şantaj Cezası

Şantaj suçuna ilişkin yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler ışığında resimli şantaj daha çok TCK 107/2 maddesinde yer alan seçimlik harekete uygun düşmektedir. Bu durumda da yine resimli şantaj cezası 1 -3 yıl arası hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezasıdır.

Mesajla Şantaj Cezası

Resimli şantaj haricinde uygulamada karşılaşılan bir başka seçimlik hareket ise mesajla şantajdır. Failin TCK 107/1 ve TCK 107/2 maddesinde yer alan suçu mesaj ile, herhangi bir yazılı ileti aracı kullanarak işlemesi mesajla şantaj suçunu oluşturur. Suçun belirlenmesinde failin kullanmış olduğu araç ve gereçlerin önemi yoktur. Mesajla şantaj suçu cep telefonu vasıtasıyla SMS göndermek suretiyle gerçekleşebileceği gibi sosyal medya hesapları ile şantaj veya whatsaap aracılığı ile şantaj şeklinde de gerçekleşebilir.

Benzer suçlardan olan hakaret suçu ve tehdit suçu için suçun yazılı şekilde işlenmesi daha ağır cezayı gerektiren hal olarak değerlendirilmiş ise de; Şantaj suçu ve cezası için böyle bir ayrım yapılmasına gerek duyulmamıştır. Bu nedenle mesajla şantaj cezası da yine TCK 107/1 maddesinde belirtilen süre miktarlarındadır.

Kadına Şantaj Cezası

Ceza kanunumuzda yer alan bir takım suçların kadına karşı işlenmesi suçun nitelikli hali veya daha ağır cezayı gerektiren hali olarak kabul edilir. Ancak yine resimli şantaj cezası, mesajla şantaj cezası gibi kadına şantaj cezası olarak ayrı bir düzenleme yoktur.

Kadına karşı şantaj niteliği, tehdit unsurlarının varlığı veya nitelikli şantaj suçu olarak değerlendirilmesi mümkün olan “cebir kullanmak suretiyle şantaj” halinde fail hakkında 6284 sayılı “Ailenin Koruması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında uzaklaştırma kararı veya önleme hapsi gibi güvenlik tedbirlerinin uygulanması mümkündür. Bu konuda daha detaylı bilgilere “Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bunun dışında yine kadına karşı şantaj cezası da TCK 107/1 maddesinde yer aldığı şekildedir.

Cinsel Şantaj Cezası

Resimli şantaj cezası kapsamında değerlendirilmesi mümkün olan bir başka durum ise cinsel içerikli görüntü ve belgelerin kullanılarak işlenen ve cinsel şantaj olarak tabir edilen durumlardır. Resimli şantaj durumunda olduğu gibi cinsel şantaj da yine genellikle TCK 107/2 maddesi kapsamında değerlendirilir. TCK 107/2 maddesi uyarınca cinsel şantaj cezası da 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile beş bin güne kadar adli para cezasıdır.

Bilindiği üzere cinsel içerikli görüntüler ayrıca özel hayıtın gizliliğini ihlal edebilecek görüntülerdir. Bu nedenle suçun cinsel içerikler kullanılarak işlenmesi hakkında fal ayrıca mağdur yaş ve konumuna göre “özel hayatın gizliliğini ihlal” veya “çocukların cinsel istismarı” suçları ile cinsel şantaj veya resimli şantaj cezası ile de cezalandırılması olasıdır.

Resimli Şantaj Cezası Yargıtay Kararı

“Mahkemesince “Mahkememizde yapılan yargılama sırasında alınan müdahil ve mağdure beyanları, mesaj tespit tutanağı ve dökümü, ÇİM Adli Görüşme ve Değerlendirme Raporu, Teslim Tesüllüm Tutanakları, emanet makbuzu, inceleme raporu, mağdurenin 21.01.1999 tarihinde Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalında doğduğuna ilişkin yazı cevabı, mağdurenin sağlık personeli eşliğinde doğduğuna ilişkin doğum tutanağı, nüfus kayıtları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; sanık ile mağdurenin Facebook isimli sosyal medya üzerinden tanıştıkları, mesajlaştıkları ve zamanla aralarında duygusal ilişki başladığı,

sanığın talebi üzerine mağdurenin cinsel organı ve göğüs bölgesinin fotoğraflarını çekip sanığa gönderidiği, daha sonra mağdurenin bundan pişman olduğu ve ailesine söylemek istediğinde bunu öğrenen sanığın mağdureyi tehdit etmeye başladığı ve mağdure ile yüzyüze görüşmek istediği, görüşmezse elindeki fotoğrafları her yerde yayınlayacağını söyleyerek tehdit etmesi üzerine mağdurenin de görüşmeyi kabul ettiği,

Resimli Şantaj Cezası

“2015 yılı başında sanığın kullandığı araç ile mağdureyi okuduğu okuldan alarak boş bir araziye götürdüğü, içerisinde bulundukları aracın kapısını kilitleyerek ve mağdurenin cep telefonunu alarak mağdurenin kıyafetlerinin üzerinden göğüslerine dokunduğu, mağdurenin sanığı iteklediği, ancak sanığın buna rağmen mağdurenin cinsel organına dokunmaya çalıştığı ve mağdurenin gögüslerinin fotoğrafını çektiği ve mağdurenin elini tutarak kendi cinsel organına dokundurduğu ve zorla cinsel organını mağdurenin ağzına soktuğu, sanığın cinsel organı mağdurenin boğazına doğru gittiğinde mağdurenin sanığın üzerine kustuğu,

Daha sonra sanığın mağdureyi araçla götürüp evlerinin yakınına bıraktığı, bu olaydan sonra mağdurenin sanığın Facebook hesabını engellediği, bir süre sonra sanığın ayrı bir Facebook hesabı açarak mağdureye ‘üstüme kustuğunun acısını sana göstereceğim, o fotoğrafları yayınlayacağım’ diye mesaj göndermesi üzerine mağdurenin tekrar sanığın kendisini eklediği, 01.04.2015 tarihinde sanığın yeni fotoğraf göndermesi istediğini içeren mesaj gönderdiği ve eğer yeni fotoğraflar göndermezsen elinde bulunan fotoğrafları porno sitesinde yayınlayacağını söyleyerek mağdureye şantajda bulunduğu, eylemlerin mağdurenin 15 yaşını ikmal etmesinden sonra gerçekleştiğinin kabulü gerektiği,

Böylece tüm dosya kapsamına göre sanığın mağdureye karşı cebir ve tehdit kullanarak mağdurenin ağzına cinsel organını sokmak, mağdureyi öpmek göğüslerine dokunmak suretiyle çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar ve cinsel amaçlı cebir ve tehdit kullanmak suretiyle çocuğu hürriyetinden yoksun kılma, mağdureye ait fotoğrafları yayınlayacağını beyan ederek atılı şantaj ve mağdurenin çıplak resimlerini kaydetmek suretiyle atılı özel hayatın gizliliğini ihlal ile mağdureye hakaret içeren mesajlar göndermek suretiyle atılı hakaret suçlarını işlediği tüm dosya kapsamıyla sabit olduğundan” şeklindeki gerekçeyle karar verilmiştir.

Nitelikli Şantaj Cezası

Resimli şantaj cezası, cinsel şantaj cezası, mesajla şantaj cezası ve kadına şantaj cezası gibi ayrı suç tanımlamaları yapılmadığı gibi nitelikli şantaj cezası konusunda bir düzenleme yoktur.

Buna karşın TCK 108 maddesinde yer alan “cebir suçunitelikli şantaj olarak değerlendirilebilir. TCK 108 maddesinde yer alan cebir suçu da tıpkı şantaj suçunda olduğu gibi bir şeyin yapılıp veya yapılmaması konusunda cebir kullanılması şeklinde gerçekleşir. Bu durumda şantaj sunun unsurları oluşması ile beraber fail hakkında ayrıca kasten yaralama suçundan verilecek olan ceza 1/3 ile 1/2 oranında arttırılır. Bu özelliği itibariyle TCK 108 maddesi kısmen de olsa nitelikli şantaj cezası olarak kabul edilebilir.

TCK 107/1 Maddesi Nedir?

TCK 107/1 maddesi şantaj suçunun düzenlenmiş olduğu sevk maddesidir. TCK 107/2 maddesi ise şantaj suçunun farklı bir seçimlik hareketidir. Yukarıda detaylandırmış olduğumuz resimli şantaj cezası daha çok TCK 107/2 maddesi kapsamında değerlendirilir.

TCK 107/1; Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

TCK 107/2; Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur. (Resimli Şantaj Cezası)

Şantaj Yapmanın Cezası Nedir?

Resimli şantaj cezası, mesajla şantaj, kadına şantaj veya sosyal medya hesapları aracılığı ile yapılan şantaj suçları fark etmeksizin, TCK 107 maddesine göre yapılacak olan yargılamalar sonucunda fail hakkında öngörülen ceza; 1 – 3 yıl arası hapis ile 5.000 güne kadar adli para cezasıdır.

TCK 107 Uzlaşmaya Tabi Mi?

TCK 107 maddesi uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almaz. Bu nedenle soruşturma aşamasında veya yargılama aşamasında suçun mağduru ile sanık arasında uzlaştırma yoluna gidilemez.

Şantajdan Tazminat Alınır Mı?

Şantaj suçundan dolayı mağdurun bir takım kişisel hakları kısıtlanabileceği gibi, özellikle resimli şantaj veya cinsel şantaj durumlarında kişinin özel hayatına da bir müdahale söz konusu olabilmektedir. Tüm durumlar birlikte kişilik haklarına saldırı niteliğinde olan davranışlardır. Bu nedenle şantaj suçundan yapılacak yargılama sonucunda şüpheli / sanığın üzerine atılı suçu işlediği kanaatine varılması ile birlikte tazminat yükümlülüğü doğacaktır. Bu nedenle şantajdan tazminat alınması mümkün olabilmektedir.

Şantaj Para Cezasına Çevrilir Mi?

Ceza kanunumuzda yer alan bir takım suçlarda hürriyeti bağlayıcı ceza ile birlikte ayrıca fail için adli para cezası da öngörülmüştür. Suçun cezai yaptırımı hapis cezası ile birlikte ayrıca adli para cezası olması halinde verilecek olan hapis cezasının para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Şantaj suçunda da fail için hapis cezası ile birlikte ayrıca adli para cezası öngörülmüş olması nedeniyle para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Tüm şantaj suçlarında olduğu gibi resimli şantaj cezası da para cezasına ayrıca çevrilmez.

Şantaj Şikayetten Vazgeçme Olur Mu?

Şantaj suçu uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almadığı gibi şikayet tabi suçlar arasında da değildir. Bu nedenle suçun mağdurunun şikayetten vazgeçmesi failin hukuki statüsünü değiştirmeyecektir. Buna karşılık soruşturma aşamasında veya yargılama aşamasında mağdurun şikayetçi olmadığını beyan etmesinin önünde bir engel yoktur.

Şantaja Uğrayan Biri Ne Yapmalı?

Diğer suçlarda olduğu gibi şantaj suçunda da şüpheli hakkında soruşturma ihbar veya şikayet ile başlar. Şantaja uğrayan birisi öncelikle suça ilişkin ve şüpheliye ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte en yakın Cumhuriyet Savcılığına müracaat ederek şikayet hakkını kullanabilir. Bunun dışında polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetlerine müracaat ederek şikayet hakkını kullanması mümkündür.

Şantaj Kamu Davası Mı?

Şikayete tabi olsun veya olmasın fail hakkında açılacak olan tüm davalar kamu davası niteliğindedir. Ancak uygulamada genellikle şikayete tabi suçların kamu davası olduğu yönünde bir izlenim vardır. Konuya bu açıdan baktığımızda şantaj suçu da şikayete tabi suçlar arasında olmaması nedeniyle kamu davası niteliğindedir.

Şantaj Yüz Kızartıcı Suç Mu?

Ceza kanunumuz, Anayasamız veya diğer özel yasalarda yüz kızartıcı suçların sıralaması yapılmıştır. Ancak şantaj suçu yüz kızartıcı suçlar arasında yer almaz. Buna karşılık şantaj suçunun özellikle resimli şantaj durumunda ayrıca cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçu işlediğine sık karşılaşılmaktadır. Bu durumda ise cinsel saldırı veya çocukların cinsel istismarı suçlarının yüz kızartıcı suçlar arasında yer aldığını da hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Şantaj Nasıl Kanıtlanır?

Diğer suçlarda olduğu şantaj suçunda da sık kullanılan deliler arasında mesaj tespit tutanakları, tanık beyanları, görüntü kayıtları delil olarak kullanılabilecektir. Özellikle resimli şantaj cezası konusunda yapılan soruşturmalarda gerektiğinde sosyal medya hesaplarının incelenmesi, cep telefonlarının teknik olarak incelenmesi yolu ile şantaj suçunun ispatlanması mümkündür.

Resimli Şantaj Cezası Ertelenir Mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi TCK 107/1 maddesinde, resimli şantaj cezası, mesajla şantaj cezası veya cinsel şantaj gibi bütün seçimlik hareketlerin cezası 1 – 3 yıl arasında hapis cezası olarak belirlenmiştir. Kural olarak 2 yıl ve daha az cezaların ertelenmesi mümkündür. Şantaj suçu cezası da yapılacak yargılama sonunda 2 yıldan az olabilecektir. Bu nedenle şantaj suçları nedeniyle verilecek olan cezaların ertelenmesi mümkün olabilmektedir.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir