Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Gürültü yapan komşu nereye şikayet edilir, gürültü yapan komşuya ihtarname çekilmesi zorunlu mudur? Veya gürültü yapan komşuya dava açılır gibi komşuluk ilişkilerine dayanan benzer sorularla son yıllarda sık sık karşılaşmaktayız.

Komşunun gürültü yapması ilk olarak sıradan bir olay gibi görünse de ceza hukuku açısından sonuçları olduğu gibi, kiracının tahliyesi nedenleri arasında da sayılan bir durumdur.

Öncelikle belirtmekte fayda görüyoruz ki komşunun gürültü yapması suç mudur? Evet suçtur. Ancak bu gürültünün amacı, niteliği, hatta sonuçlarını dikkate alarak başvuracağımız hukuki ve idari yollarda değişiklik gösterir.

Gürültü yapan komşu hakkında başvurabileceğimiz idari ve adli yollar hakkında detaylı başvuruda bulunmadan önce komşumuzun gürültü yapmasının ceza hukuku açısından hukuki yönünü inceleyelim.

Komşunun Gürültü Yapması Suç Mudur?

 Gürültü yapan komşu hakkında uygulanabilecek iki farklı kanun yolu vardır. Bunlardan birisi Türk Ceza Kanunun 123. Maddesinde “kişilerin huzur ve sükunu bozmak” şeklinde bir diğeri ise yine Türk Ceza Kanunun 183. Maddesinde “gürültüye neden olma” şeklinde düzenlenmiştir.

Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma

TCK Md. 123/1: Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

Gürültüye Neden Olma

TCK Md. 183: İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Ceza Kanunumuzda suç olarak tanımlanmış her iki kanun maddesini incelediğimizde gürültü yapmanın suç olduğundan kuşku yoktur. Her iki kanun maddesinde de gürültü yapan komşuyu cezalandırmasına imkan tanıyan hükümler içerir. Ancak bu kanun maddelerini birbirinden ayıran ince ayrıntılar vardır.

Gürültü Yapan Komşu ve Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu

Komşunun gürültü yapması daha çok TCK’da suç olarak tanımlanmış “Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma” suçunu oluşturabilecektir. Ancak komşunun yapmış olduğu bu gürültünün yukarıda belirttiğimiz TCK 123 maddesi kapsamında değerlendirilmesinin bir takım koşulları vardır.

Öncelikle gürültü yapan komşu hakkında Türk Ceza Kanununun 123. Maddesi gereğince şikayet hakkımızı kullanmamızın en önemli koşulu bu gürültünün “huzur ve sükunu bozmak” amacıyla yapılması gerekmektedir.

Komşunun veya aynı apartmanda bulunan başka bir dairenin yapmış olduğu gürültünün diğer komşulara rahatsızlık vereceği aşikardır. Bu gürültünün “ısrar” boyutunun ortaya konulması gerekmektedir. Örneğin evde yapılması gereken bir takım tadilatlardan dolayı komşunun huzur bozmak amacıyla gürültü yaptığından söz edilmesi mümkün değildir. Ayrıca bu gürültünün ısrarlı bir şekilde devam ettirilmesi gerekmektir.

Şayet komşunun gürültü yapmasının ısrarlı bir şekilde huzur ve sükunu bozmak amacı ile gerçekleştirildiğini düşünüyorsanız bu konuda gürültü yapan komşu hakkında kolluk kuvvetine veya en yakın Cumhuriyet Savcılığına şikayet hakkınızı kullanmanız gerekir.

Gürültü Yapan Komşu ve Gürültüye Neden Olma Suçu

Gürültü yapan komşu hakkında uygulanabilecek bir başka kanun maddesi ise TCK 183. Maddesinde yer alır. TCK 183. Maddesi ceza kanunumuzun “Çevreye Karşı Suçlar” başlığı altında yer alır. Bu nedenle gürültünün boyutunun komşuluk seviyesini aştığını söyleyebiliriz. TCK 123 maddesinde belirtilen durumdan daha farklı ve şiddetli bir gürültü olduğunu söyleyebiliriz.

Yasa metninden de anlaşılacağı üzere “kişinin sağlığını bozacak” boyutlarda bir gürültüden bahsedilmektedir. Bu bir işletmenin faaliyetine bağlı olabilecek gürültü olabileceği gibi yine komşunun bu ölçüde gürültü yapması da olabilecektir. Ancak bu durumda gürültü yapan komşu hakkında kolluk kuvvetine ihbarda bulunulması gerekir. Kişinin şikayet hakkını da kullanması mümkündür. Ancak TCK 123. Maddesi şikayete tabi suçlar arasında yer alırken TCK 183 maddesinde yer alan “gürültüye neden olma” suçu takibi şikayete tabi suçlar arasında yer almaz. Bu nedenle soruşturulması ve kovuşturulması re’sen yapılır.

Gürültü yapan komşunun gürültü şiddeti ve amacının TCK 183 maddesi kapsamında olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak bağlı bulunan belediye zabıta müdürlüğüne ihbarda bulunulması daha etkili olacaktır. Zabıta birimleri tarafından olay yerinde gerekli test ve incelemeler yapılarak bu konuda gerekli tutanaklar tutulup adli işlemlerin gerçekleştirilmesi amacı ile Cumhuriyet Savcılığına gerekli ihbarda bulunurlar. Bu durum daha çok işletmelerde özellikle eğlence merkezlerinde söz konusu olur. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi komşunun yapmış olduğu bu gürültünün de insan sağlığını bozacak ölçüde olması durumları da TCK 183 maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir.

Gürültü Yapan Komşu Apartman / Site Yöneticiliğine Şikayet Edilebilir

634 sayılı kat mülkiyeti kanunu uyarınca;

Madde 18: Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.

Gürültü yapmanın da bir çeşit rahatsız edici davranış olduğundan kuşku yoktur. Yasanın 18. Maddesinden de anlaşılacağı üzere kat malikleri; Birbirlerini rahatsız edici davranışlarda bulunamazlar. Bu durumun aksi kat mülkiyetleri kanununa aykırılık teşkil edecektir. Bu nedenle durumun en kısa sürede apartman site yöneticiliğine iletilmesi sürecin daha hızlı ilerlemesine olanak sağlar.

Gerektiğinde site yöneticiliği tarafından gürültü yapan komşuya uyarılar gönderir. Gönderilen bu uyarılara rağmen yukarıda sıralamış olduğumuz ve suç teşkil edebilecek gürültü fiiline devam etmeleri halinde alınan ortak karar doğrultusunda yetkili mercilere kat malikleri adına ihbar ve şikayette bulunulabilir. Ayrıca bu durum ileride tahliye davalarına da konu olabilecektir.

Komşunun Gürültü Yapması Tahliye Sebebi Midir?

Komşunun gürültü yapması tahliye sebebi mi midir? Evet komşunun diğer komşuları rahatsız edici her türlü davranışı tahliye sebepleri arasında yer alır.

Borçlar Kanunumuzun 316. Maddesine göre;

Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.

Yerel mahkemeler ile yüksek yargı organları tahliye davalarının komşunun gürültü yapmasını dayandırılmasını Borçlar Kanunu 316. Maddeye aykırılık olarak kabul etmektedir. Bu nedenle öncelikle kiraya veren veya site apartman yöneticiliğine durumun bildirilmesi gerekir. Kiraya veren tarafından, kiracıya 30 günlük süre içerisinde bu aykırılığın sonlandırılması konusunda gerekli bildirim yapılması gerekir. Bu bildirime rağmen gürültü yapan komşu bu rahatsız edici hareketlerine devam etmesi halinde tahliye davalarının önü açılmaktadır.

Üst Komşu Gürültüsü Nasıl İspatlanır?

Gürültü yapan komşunun yapmış olduğu bu gürültünün kanıtlanması adli ve idari cezalar yönünden önemlidir. Diğer komşunun sadece gürültü yapılıyor şeklindeki beyanları çoğu zaman adli ve idari makamlara cezai işlem için yeterli değildir.

Bunun dışında bunun tanık beyanı, sesli görüntü kaydı, kolluk kuvveti tutanakları veya diğer teknik araçlarla kanıtlanması gerekir. Bunun içinde en etkili yol kolluk kuvvetine ihbar etmektir.

Gürültü yapan komşu öncelikle yazılı veya 112 ihbar hattı ile polis veya jandarma gibi kolluk kuvvetine ihbar edilmelidir. Kolluk kuvvetinde gürültü anında gerektiğinde teknik araçlarla ölçüm yapılmaktadır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz TCK 183 maddesine aykırılık nedeniyle bağlı bulunulan zabıta amirlikleri olay anında ve olay yerinde teknik araçlarla ölçüm yaparak durumu en kısa zamanda adli mercilere bildirmektedirler.

Komşunun gürültü yapması huzur ve sükunu bozmak amacı ile sistematik bir şekilde yapılması halinde ise bu kez devreye TCK 123 maddesi girer. Bu durumda yine kolluk görevlilerince olay anında ve yerinde gerekli incelemeler yapılarak bu konuda tutanaklar tutulmaktadır. Üst komşunun gürültüsünün ispatlanması çoğu zaman bu kolluk görevlilerinin tutanakları ile mümkündür. Ancak özellikle belediyenin ilgili birimlerince yapılan “desibel ölçümü” ile bu durumun kanıtlanması daha etkili olacaktır.

181 Gürültü Şikayet Hattı

181 gürültü şikayet hakkı “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” bünyesinde oluşturulmuştur. Bu nedenle daha çok TCK 183 maddesinde tanımı yapılan gürültü kaynakları ile ilgilenir. Diğer bir ifade ile gürültü yapan komşunun yapmış olduğu bu gürültü insan sağlığını bozacak seviyelerde olması, gürültünün sadece komşular ile sınırlı kalmayıp daha geniş bir alana yayılması durumlarında söz konusudur. Bu durum değerlendirilerek 181 gürültü şikayet hattına da müracaatta bulunmak mümkündür.

Çocuğu Gürültü Yapan Komşu

Gürültü yapan komşu hakkındaki şikayetler genellikle çocuğu gürültü yapan komşu şeklinde gerçekleşir. Çocuklar doğal yapıları gereği oyun çağında ve sürekli aktif haldedirler. Ayrıca yapmış oldukları bu tür fiillerin anlam ve sonuçlarını kavrayamayacak durumdadırlar. Gürültüye maruz kalan komşunun da dinlenme ve huzur hakkının ihlal edildiği bir gerçektir. Çocuğu gürültü yapan komşu durumunda asıl görev ebeveynlere düşmektedir.

Çocuğu gürültü yapan komşu ile öncelikle bu durum usulünce uyarı yolu ile giderilmesi tarafındayız. Ancak buna rağmen ebeveynin de gerekli özen ve itinayı göstermemesine bağlı olarak bu gürültülerin gerçekleştiğiniz düşünmeniz halinde yukarıda sıralamış olduğumuz yasal yollara başvurmanız mümkündür.

Komşu Saat Kaça Kadar Gürültü Yapabilir?

Komşunun gürültü yapması konusunda belirli bir zaman dilimi belirlenmemiştir. Buna karşın zorunlu olmayan ve gürültüye neden olabilecek tadilatların hafta sonları ile dinlenme saatleri olarak kabul edebileceğimiz aşkım 19:00 ile sabah 07:00 saatlerinden sonra yapılması gerektiği yönünde yargı kararları vardır. Hafta içi veya gün içerisindeki diğer gürültülerin de huzur ve sükunu bozabilecek seviyede istikrarlı şekilde devam etmesi veya bu gürültünün sağlığı dahi bozacak ölçüde olması durumlarında günün her saatinde yapılan komşu gürültüsü hakkında yasal yollara başvurulabilir.

Alt Komşum Sürekli Şikayet Ediyor?

Bazı durumlarda gürültü olarak nitelendirilemeyecek sesler dahi alt veya üst komşu tarafından şikayet konusu yapılabilmektedir. Gürültünün rahatsız edici boyutlarda olup olmadığı veya huzur ve sükunu bozacak seviyede olup olmadığı konusunda gerekli kanıtların adli ve idari mercilere sunulmasında bu gürültüden rahatsız olan komşu yükümlüdür.

Gürültü yapılmamasına rağmen bu konuda sık sık hakkınızda şikayette bulunulması halinde kolluk kuvvetinin bu durumu ölçüm cihazları ile tespit etmesi gerektiğini söylemenizde fayda vardır.

Apartmanda Saat Kaça Kadar Tadilat Yapılabilir?

Gürültü yapan komşu en çok yapılan tadilatlar nedeniyle şikayet konusu yapılmaktadır. Zorunluluğu ve aciliyeti bulunmayın tadilatların ise hafta içlerinde ve sabah 07:00 ile 19:00 saatleri arasında yapılması uygun görülmüştür. Hafta sonları ile bu saatler dışında zorunlu ve aciliyeti bulunmayan tadilatlar nedeniyle komşunun gürültü yapması nedeniyle şikayet hakkı kullanılabilecektir.

Komşunun Duvara Vurması Suç Mu?

Komşunun duvara vurması acil ve önemli tadilatlar dışında sadece gürültü yapmak maksadıyla ve huzuru bozmak amacıyla yapılması halinde suçtur. Bu durum gürültünün amaç, niyet ve şiddetine göre TCK 123 maddesi veya TCK 183 maddesi gereğince yargılanarak ceza alınmasına sebebiyet verebilecektir.

Gece 12’den Sonra Gürültü Yapan Komşu

Komşunun gürültü yapması genellikle gece geç saatler ile sabah erken saatlerde söz konusu olur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 19:00 saatlerinden sonraki zaman dilimleri daha dinlenme saati olarak kabul edilir. Bu saatlerden sonra kasıtlı veya kasıtlı olmadan yapılan her türlü gürültü şikayet konusu yapılabilir. Genellikle dinlenme saatleri içerisindeki 30 Desibeli aşan sesler gürültü olarak kabul edilmektedir.

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalardan da anlaşılacağı üzere gürültü yapan komşu hakkında farklı şikayet alternatiflerimiz vardır. Gürültünün amacı, seviyesi ve niteliğine göre gürültü yapan komşunun şikayet edileceği makamlarda değişiklik gösterir.

  1. Kolluk kuvvetleri (Polis / Jandarma)
  2. Belediye (Zabıta Müdürlüğü)
  3. 181 gürültü şikayet hattı
  4. Cumhuriyet Savcılığı

Komşunun huzur ve sükunu bozmak amacıyla bu gürültüleri yaptığı düşünülmesi halinde en yakın kolluk kuvveti veya Cumhuriyet Savcılığına ya da 112 ihbar hattına şikayette bulunulabilir.

Gerçekleşen bu gürültü yukarıda tanımlamasını yaptığımız TCK 183 maddesine uyması halinde ise yine kolluk kuvvetine ihbarda bulunulacağı gibi, gürültünün kaynağına göre belediye zabıta birimlerine veya 181 gürültü şikayet hattına bu konuda gerekli başvurularda bulunulması mümkündür.

Çoğu kez aralarında kan bağı bulunmasa da komşuların aynı çatı altında yaşan bireyler olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle tüm komşular birbirine saygı göstermek ve nezaket kurallarına uymak zorunda olduğu gibi hoşgörülü olmak da zorundadırlar. Buna karşın gürültü yapan komşunun bu fiilleri bazı durumlarda hoşgörü sınırları dışında kalabilmektedir. Gürültü yapan komşu hakkında yukarıda belirttiğimiz şikayet hakkının kullanılmasından önce belirli bir zaman hoşgörülü davranış sergilememiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu hoş görü sınırları aşıldığı zaman şikayet hakkımızı kullanmamız komşuluk ilişkileri bakımından daha sağlıklı olacaktır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir